De laatste jaren is de druk op de woningmarkt enorm gestegen in Amsterdam. Binnen de ring is de woningmarkt er overspannen. De snelheid waarmee huizen in Amsterdam verkocht worden neemt nog altijd toe. De tijd dat een huis te koop staat bedraagt 26 dagen, waarbij het gehele afhandelingsproces is meegenomen. Tijdens de recente economische crisis duurde het gemiddeld honderd dagen om een huis te verkopen. Betekend dit dat er kansen zijn voor woongroepen in Amsterdam?

Prijsontwikkeling

De prijzen lagen in het tweede kwartaal 16,3 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat er nieuwe woonvormen in Amsterdam ontstaan. De prijsontwikkelingen zijn namelijk ongunstig voor starters. Starters kunnen op de huidige woningmarkt geen geschikte woning vinden die binnen hun financiële plaatje valt. Alleen starters die financiële steun krijgen van bijvoorbeeld hun ouders hebben kans om iets aan te kopen.

Om toch te kunnen blijven wonen in Amsterdam moet deze doelgroep dus gaan huren. Echter, net zoals de aankoopprijzen blijven de huurprijzen in Amsterdam maar stijgen: in het eerste kwartaal van 2016 steeg de prijs gemiddeld met 11,5 procent, in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens van Pararius. In Amsterdam betaal je gemiddeld per vierkante meter 22,34 euro. Het gemiddelde in Nederland ligt aanzienlijk lager op 13,38 euro.

Door deze enorme prijsontwikkelingen is er een nieuwe samenwoningsvorm ontstaan in Amsterdam, de zogeheten woongroepen.

 

Zulke woongroepen bestaat uit een groep starters die samen op zoek zijn naar een woning. In deze woning delen zij de keuken en badkamer, maar hebben allemaal een eigen slaapkamer. Omdat banken moeilijk financieren indien je geen stel of gehuwd bent, is deze vorm alleen geschikt in de huursector.

Wat verder opvalt aan deze groep is dat de hoeveelheid personen van ondergeschikt belang is. Het maakt deze groep dus niet uit of zij met z’n zessen of met z’n drieën wonen. Een veel belangrijker punt is juist het wooncomfort. Deze doelgroep wil niet meer in een uitgewoond studentenhuis wonen maar in een mooi gerenoveerde woning die zij zonder klussen kunnen betrekken. ‘s Ochtends wachten voor de douche voordat zij gaan werken is een no-go, waarbij ze na het werk lekker willen relaxen in een grote gezamenlijke woonkamer.

Deze woonvorm is een prima oplossing voor starters die niet de financiële middelen hebben om te kopen of alleen te huren maar wel in Amsterdam willen wonen. Dat zij dan met meerdere mensen in één appartement moeten wonen nemen zij voor lief. De drang om midden in deze bruisende stad te wonen is te groot.

Woongroepen Amsterdam

Woongroepen Amsterdam