De vraagprijzen van vastgoed in Amsterdam zijn in 1 jaar tijd met 26% gestegen, zelfs 31% hoger ten opzichte van het dieptepunt in 2008. Woningprijzen stijgen de pan uit. We zien ook dat het aanbod van te koop staande woningen sinds 2013 is gedaald van 8.000 naar 2.700, een afname van bijna 70%. Het wordt dus steeds moeilijker een woning te vinden in Amsterdam. In onderstaande grafiek is de afname van te koop staande woningen te zien.

Vastgoed Amsterdam1

Oorzaak van de snel stijgende woningprijzen is vooral dat er, in relatie met de grote vraag naar huizen in Amsterdam, veel te weinig woningen in de verkoop komen. Hierdoor ontstaat een overspannen markt. Binnen deze overspannen woningmarkt daalde het aantal verkopen snel, met 10,9 procent, wat onder normale omstandigheden zou duiden op het instorten van de markt. Vastgoed in Amsterdam is gewoon ontzettend populair. Bent u van plan uw woning te verkopen? Dan is de C111-methode een interessante optie. Wij kunnen u binnen een week een goed bod doen, zonder voorbehoud van financiering. U heeft niet alleen snel zekerheid, maar ook snel de koopsom op uw rekening.

Er ontstaat ook steeds meer interesse in de omliggende steden. In plaatsen als Zaanstad, Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel ontwikkelt zich nu ook een steeds extremere verkopersmarkt, waarbij de woningprijzen sterk stijgen ten opzichte van vorig jaar.

Tegelijkertijd is er ook meer interesse in wijken buiten ‘de ring’ van Amsterdam, zoals Nieuw-West, IJburg en zelfs Zuidoost. Steeds meer gebieden in en rond Amsterdam worden populair voor particulieren en vastgoedinvesteerders.

Ook bij de nieuwe vastgoedprojecten is te zien hoe overspannen de vastgoedmarkt in Amsterdam is. Er waren meer dan tweeduizend aanmeldingen voor driehonderd woningen in de Houthavens, tienduizend belangstellenden voor drieduizend huizen in Diemen Zuid en zevenhonderdvijftig aanmeldingen voor slechts tweeënveertig woningen in IJburg.

Tot 2014/2015 kwamen veel nieuwbouwprojecten niet van de grond. Inmiddels zijn deze allemaal wel gestart en worden er op alle mogelijke plekken nu nieuwe vastgoedprojecten ontwikkeld. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat aanbod en vraag beter op elkaar worden afgestemd om zo de overspanning van de markt wat te verlichten. Aankomende jaren komen er tienduizenden nieuwbouwwoningen bij, zowel binnen als buiten ‘de ring’ van Amsterdam. C111 begeleid bij de ontwikkeling van een het nieuwe project CPO sciencepark

Of dit de vraag naar woningen zal doen afnemen is nog erg onzeker. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat Amsterdam steeds populairder wordt. Wonen in de hoofdstad en het kopen van vastgoed in Amsterdam is iets wat iedereen wilt. De verwachting is dan ook dat de groei in de vraag in Amsterdam de komende jaren niet zal stoppen. Nu maar hopen dat deze overspannen markt niet weer voor een vastgoedbubbel zorgt. Tot op heden staat Amsterdam helaas op plek 8 in de UBS Global Real Estate Bubble Index.