IJburg is duidelijk in opkomst. Niet zo vreemd, de kwaliteiten van dit woongebied zijn groeiende: het water, de tweede ontsluiting vanaf het eiland naar de A1, het winkelaanbod, een jachthaven, veel restaurants (aan het water), nieuwe trendy cafés, een filmhuis en theater. Voor de sportieveling zijn er hockey-, tennis- en voetbalvelden en een watersportvereniging. Ook zijn er verschillende parken en ontbreekt het niet aan artistieke Amsterdamse winkeltjes.

 

Particulier Opdrachtgeverschap

Opvallend aan de bevolkingssamenstelling is dat hier veel creatieve en ondernemende mensen zijn gaan wonen. Dit zie je onder andere terug in de bijzondere architectuur, waar bewoners door Particulier Opdrachtgeverschap vaak zelf de hand in hebben gehad.

 

Recreatie

Het Diemerpark, twee keer zo groot als het Vondelpark, is een plek om te wandelen, hard te lopen, te fietsen en te skaten. Er bevindt zich een voetbal- en hockeyclub en het park heeft zelfs een eigen strandje met zonneweide. IJburg kent nog een strand: Blijburg, een prachtig ruim strand aan het IJmeer en dagelijks toegankelijk om te zwemmen, zonnen of uit te waaien. Het gezellige strandpaviljoen verzorgt naast een hapje en een drankje ook regelmatig feesten en festivals voor alle leeftijden.

 

Maritiem stadsdeel met veel voorzieningen

Op het Haveneiland is een winkelcentrum met onder andere ambachtelijke verswinkels, diverse lunch- en espressobars, een grote Albert Heijn, een biologische supermarkt, de HEMA, Vomar, kappers, Blokker, Zeeman en Bruna met een postagentschap. Aan de jachthaven wordt wekelijks een gezellige markt gehouden. Ook zijn er voorzieningen zoals basisscholen, het IJburg College voor voortgezet onderwijs (vwo, havo en vmbo), kinderopvang, bibliotheken, sportscholen en een medisch centrum. De grote jachthaven E. Peek ligt op loopafstand. Door het vele omringende water en de bevaarbare grachten heeft IJburg een maritiem karakter.

 

Tien tramminuten van het centrum

IJburg is een waterrijke, rustige en inspirerende omgeving. En toch ligt het met tram 26 maar tien minuten van het centrum van Amsterdam. De A1, A9 en de Ring A10 zijn binnen een minuut te bereiken. Het is een ideale locatie voor mensen die ruim, stads en buiten willen wonen, maar eigenlijk toch het liefst verbonden willen blijven met het centrum van Amsterdam. Kortom, een heerlijk centrale waterrijke plek om te wonen.

 

IJburg voor starters en studenten?

Nu de hamvraag: Willen starters en studenten hier wonen? Er zijn meerdere factoren waardoor (een deel van) deze doelgroep zich steeds meer tot IJburg aangetrokken kan gaan voelen:

 

  • De druk op woningen binnen de Ring van Amsterdam maakt dat de prijzen stijgen tot bedragen die deze doelgroep niet kan of wil betalen.
  • Starters en studenten willen niet allemaal de drukte van de stad. Een deel wil rustig wonen en toch snel in de stad zijn voor hun studie, werk of om uit te gaan.
  • Buitenlandse studenten stellen ook andere eisen aan de woonlocatie. Een deel komt om hard te studeren en na het behalen van hun diploma weer terug te keren. Het wonen in het centrum is dan minder belangrijk.
  • De universiteit op Sciencepark en het conservatorium op Oosterdokseiland zijn bereikbaar met fiets of openbaar vervoer in circa tien minuten.
  • Het water, het strand, kiten en surfen maken IJburg interessant voor jonge mensen.
  • Door de groei van IJburg (8000 woningen in fase 2) worden de voorzieningen op IJburg steeds beter en wordt het een volwaardig modern stadsdeel.

 

Gunstige woningprijzen

De verkoopprijzen van woningen op IJburg zijn in verhouding tot huizen binnen de Ring nog redelijk gunstig. (Let op: dit verandert nu snel!) De kwaliteit van de relatief nieuwe woningen is goed. Beleggers krijgen dus meer kwaliteit voor een betere prijs. Hierdoor kunnen de huurprijzen lager blijven dan binnen de Ring en dat maakt huren op IJburg voor veel studenten en starters aantrekkelijker.

 

Alternatieven voor IJburg

De alternatieven voor IJburg zijn Noord, Diemen, Zuidoost, Buitenveldert en Nieuw-West. Noord is populair bij starters, maar het aanbod is beperkt en veel woningen stammen uit de minder aantrekkelijke jaren 60 en 70. Aan het IJ is al veel nieuwbouw, maar daar stijgen de prijzen en zijn verkoopsommen tussen de 4000 en 5000 euro per m2 al geen uitzondering meer. Diemen en Buitenveldert hebben parken, winkelcentra en sportvelden, maar missen het water van IJburg. Zuidoost is in opkomst bij studenten, maar ligt nog wat verder weg van de stad dan IJburg. Wel heeft Zuidoost enkele hogescholen, het ziekenhuis, mediagebouwen en een aantal studentencampussen. Een groot aantal beleggers anticipeert op deze ontwikkelingen in Zuidoost.

 

Rendement

Voor de belegger die nu een goed rendement wil maken op vastgoed voor genoemde doelgroep zijn Nieuw-West, Zuidoost en delen van Noord aantrekkelijk. Met name in Zuidoost zijn de verkoopsommen (2000 euro per m2) erg laag in relatie tot de huursommen.

Luchtfoto IJburg

Kijk je als belegger naar het rendement, maar ook naar een laag verkooprisico en mogelijk zelfs een mooi verkoopresultaat op termijn, dan komen delen van Nieuw-West, Noord en IJburg in aanmerking.