De stad Amsterdam groeit naar 900.000 inwoners in 2040. De druk op de stad vanuit het buitenland waaronder bedrijven en studenten, de groei van de creatieve industrie, de stroom van jongeren vanuit de provincie naar de stad, de vele universiteiten, hogescholen en internationale scholen en het feit dat Amsterdam veel banen heeft zorgt dat die druk op Amsterdam blijft. Wat betekend dit voor studenten en starters in Amsterdam?

Stadsdelen

De stadsdelen Noord, Oost en West zijn enorm in opkomst. Studenten willen graag in deze stadsdelen wonen. Het centrum is druk, er zijn veel toeristen en de huurprijzen zijn hoog.  Het voorzieningenniveau in de stadsdelen Oost en West is erg goed en wordt steeds beter. Door de toekomstige Noord Zuidlijn die gereed is in 2018 wordt ook Amsterdam Noord steeds aantrekkelijker, ondanks het veel kleinere aanbod van interessante woningen.

De studenten met een kleinere beurs moeten vooral buiten de ring van Amsterdam zoeken. IJburg en Nieuw West zijn goede alternatieven. De woningmarkt is behoorlijk in beweging. Wij merken elke maand dat er meer druk komt op de verkoopsommen, er meer gegadigden voor een woning zijn en in ons zoekgebied altijd boven de vraagprijs wordt geboden. Voorbehouden financiering en andere ontbindende voorwaarden worden steeds minder geaccepteerd.

Starters in Amsterdam moeten blijven huren omdat de koopsommen met hun salaris niet bereikbaar zijn en de startersleningen door veel gemeenten worden afgeschaft. Het gezamenlijk huren van een verdieping of pand past ook goed bij het delen van voorzieningen zoals Uber, Airbnb en anderen dat doen.

Wij verwachten dat deze ontwikkelingen nog wel enige jaren doorzetten. Zolang de vraag naar woningen zo groot is, er relatief weinig wordt bijgebouwd, Amsterdam voor studenten interessant blijft en er voor starters er veel banen zijn zal deze prijsontwikkeling doorzetten.

De rente kan daar wel verandering in brengen. Indien deze met een aantal procentpunten stijgt heeft dat invloed op de koopsommen van het vastgoed. Deze rentestijgingen blijven vooralsnog uit en dat lijkt ook de aankomende periode zo te blijven.

Lees ook onze stukken over vastgoedstrategie en projectontwikkeling in Amsterdam.

Starters in Amsterdam

Starters in Amsterdam