Projectontwikkeling

Wat is projectontwikkeling?

Projectontwikkeling in de bouw is het creëren van nieuw vastgoed of het herontwikkelen van bestaand vastgoed. Dit kan zowel om zakelijk vastgoed gaan als om woningbouw. Voor de economische crisis was projectontwikkeling vaak een traditionele aangelegenheid, met weinig flexibiliteit in de structuur van het proces. Gelukkig heeft de crisis projectontwikkelaars ertoe bewogen om naar andere ontwikkelvormen te kijken, waarin de koper die het eindproduct afneemt meer centraal staat aan het begin van de ontwikkeling. Er zijn de laatste jaren veel nieuwe vormen van projectontwikkeling bijgekomen. De ontwikkelvorm ‘zelfbouw’ heeft flink aan populariteit gewonnen.

projectontwikkeling vastgoed

Projectontwikkeling en zelfbouw

Zelfbouw is vooral in de grote steden echt een trend aan het worden. Veel gemeente willen de bewoners de kans geven om hun droomhuis te verwezenlijken, waarbij zij zelf alle touwtjes in handen hebben en niet afhankelijk zijn van een projectontwikkelaar. Zeg nou zelf: wie wil er nou niet zijn eigen droomhuis bouwen.

Bij zelfbouw zijn de toekomstige bewoners zelf opdrachtgever voor het ontwerp en de bouw van de woning en heeft iedereen de vrijheid om dit, binnen de randvoorwaarden, te realiseren. Naast de vrijheid kost het organiseren van een zelfbouwtraject natuurlijk ook veel tijd en energie.

De bekendste vormen van zelfbouw zijn particulier opdrachtgeverschap, collectief opdrachtgeverschap en mede-opdrachtgeverschap.

PO: Particulier opdrachtgeverschap

Projectontwikkeling in de vorm van Particulier opdrachtgeverschap (PO) is het meest bekend onder het begrip ‘vrije kavels’.

Steeds meer gemeenten en grondeigenaren zijn overgestapt naar de verkoop van vrije kavels in plaats van het zelf ontwikkelen van de grond. Nadat de grond is gekocht van de eigenaar, kan de toekomstige bewoner zelf zijn droomhuis realiseren die binnen de gestelde eisen van de betreffende gemeente vallen. Tegenwoordig is het ook in deze vorm mogelijk om als particulier weinig risico’s te lopen door samen te werken met een catalogusbouwer. Deze bouwers zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van vrijstaande woningen en hebben zelfs een catalogus met verschillende typen woningen waaruit gekozen kan worden. Zij begeleiden het gehele ontwikkeltraject van A tot Z en dragen de risico’s tijdens de bouw. Hierdoor is deze vorm van particulier opdrachtgeverschap het populairst.

c111 vastgoedontwikkeling

CPO: Collectief particulier opdrachtgeverschap

Naast PO kan er ook gekozen worden voor een gezamenlijke aanpak door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO): Samen met anderen koopt u een stuk grond om daar een aantal woningen op te bouwen. Deze vorm maakt het mogelijk om bijvoorbeeld rijtjeshuizen, een appartementencomplex, twee-onder-een-kapwoningen of geschakelde woningen te realiseren. Voordeel van collectief particulier opdrachtgeverschap is dat er een grotere betrokkenheid en samenhang ontstaat in de buurt of het appartementencomplex.

MO: Mede-opdrachtgeverschap

Het succes van PO en CPO heeft ervoor gezorgd dat ook veel marktpartijen zijn geloven in de trend van het realiseren van je droomhuis. Hierdoor is een tussenvorm ontstaan tussen de traditionele projectontwikkeling en vormen van zelfbouw als PO en CPO. Bij het zogeheten Mede Opdrachtgeverschap (MO) ontwikkel je samen met een projectontwikkelaar, woningbouwcorporatie of een andere professionele partij een woning waarbij je veel keuzemogelijkheden en zeggenschap hebt tijdens het ontwikkelproces. Het verschil met de eerdergenoemde ontwikkelvormen is dat de toekomstige bewoner veel minder risico loopt. De marktpartij is de ontwikkelende partij, die in het bezit is van de grond en verantwoordelijk is voor de bouw.

C111 en zelfbouw

C111 heeft veel ervaring met zelfbouw:

  • Particulier opdrachtgeverschap: In opdracht van gemeenten verzorgen wij het hele verkoopproces van vrije kavels. Van marketingstrategie tot en met het sluiten van de koopovereenkomst met de zelfbouwende klant.
  • Collectief particulier opdrachtgeverschap: Wij begeleiden zelfbouwcollectieven van A tot Z bij het realiseren van hun project.
  • Mede-opdrachtgeverschap: Ontwikkelaars nemen wij het hele traject van een succesvolle vastgoedmarketingstrategie tot en met de kopersbegeleiding uit handen.
  • Met projectontwikkeling Amsterdam heeft C111 zeer veel ervaring.