Privéomstandigheden

Privéomstandigheden zijn vaak een reden van gedwongen verkopen van woningen. De Nationale Hypotheek Garantie (overheid staat garant voor de restschuld) registreert nog steeds gevallen van gedwongen verkoop met verlies. In 60 procent van de gevallen lag een stel in scheiding en moest het huis met verlies worden verkocht en bij 15 procent was werkloosheid de belangrijkste aanleiding voor de gedwongen verkoop.

huis verkopen ivm priveomstandigheden

Gedwongen verkoop

De verkoop van een woning kan verschillende redenen hebben. Zo kan de woning te groot of te klein zijn geworden door een gezinsuitbreiding of door het verlaten van het ouderlijk huis door jongeren. Dit zijn vaak geen gedwongen verkopen. Er zijn helaas verschillende privéomstandigheden die ervoor zorgen dat een woning wel noodgedwongen verkocht moet worden. Dit kan komen door bijvoorbeeld een echtscheiding, het arbeidsongeschikt raken, het verlies van een baan of een huis dat uitmaakt van een erfenis.

Echtscheiding

Het aantal echtscheidingen neemt jaarlijks nog steeds toe. De kans bestaat dan dat een van de twee ex-partners de woning aanhoudt. Hij of zij moet dan wel in staat zijn deze alleen te betalen. Wanneer geen van beide de mogelijkheid heeft alleen de woning te financieren zal de woning noodgedwongen verkocht dienen te worden.

Inkomensverlies

Het verliezen van een baan kan grote gevolgen hebben. De oorzaak kan zijn dat iemand arbeidsongeschikt raakt, het bedrijf failliet gaat of er een ontslag plaatsvindt. De maandelijkse hypotheeklasten kunnen niet meer worden betaald en de woning moet noodgedwongen worden verkocht. Vaak blijven de oud-eigenaren achter met een restschuld. Om toch een gedwongen verkoop te voorkomen is het mogelijk om het huis te verhuren en zelf goedkoper te gaan wonen. Nadeel is dat je bij de bank moet vragen of je mag verhuren, je geen hypotheekrente meer mag aftrekken en je te maken krijgt met huurders die ook rechten hebben.

 Erfenis

Een huis erven is voor een erfgenaam niet zonder risico’s. De woningen kan moeilijk verkoopbaar zijn. Zeker als er een hypotheek op de woning zit die hoger is dan de waarde van de woning – ‘de woning staat onder water’ – lopen de kosten gedurende de periode dat de woning te koop staat steeds meer op.

Woning verkopen aan C111  

Mocht er door privéomstandigheden de situatie ontstaan dat men de woning moet verkopen, dan is het prettig een partij te hebben die met je meedenkt, een goede prijs biedt en zonder voorbehoud van financiering de woning kan kopen. Op het gebied van meedenken onderscheidt C111 zich. Zo helpt C111 mee met het zoeken naar een nieuwe woning, kan er tijdelijk teruggehuurd worden en zelfs deels terug huren van de woning behoord tot de mogelijkheden. Er zijn tal van andere manier te bedenken hoe de verkopers geholpen kunnen worden. C111 staat altijd open voor suggesties.