Den Haag is de enige grote stad aan zee. Voor velen een reden om daar te gaan wonen. Inmiddels telt Den Haag ca. 520.000 inwoners en dit groeit met zo’n 4000 per jaar. De gemeente Den Haag heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in de stad. Met name in het opknappen van de openbare ruimte, het ondersteunen van de transformatie van overheidsgebouwen en het aantrekkelijk maken voor bedrijven en werknemers binnen maar zeker ook buiten Nederland. Den Haag heeft veel expats (…%) en dit aantal groeit door. Maar hoe zit het met de studenten?

Den Haag heeft geen universiteit binnen de stadsgrenzen maar werkt nu samen met de universiteiten van Leiden en Delft. Deze twee universiteitssteden willen zich ook profileren naar het buitenland en gebruiken Den Haag als middel om dat beter voor het voetlicht te brengen. Omgekeerd gebruikt Den Haag dit weer in zijn (citymarketing) uitingen. Wel heeft Den Haag Hogescholen en internationale scholen. Deze breiden snel uit, mede door een toename van het aantal expats. Hier is dus ook woonruimte voor gewenst.

Op dit moment zijn er zo’n 30000 woningen voor studenten in Den Haag. Deze markt groeit enigszins, maar niet heel hard. De markt voor starters groeit omdat Den Haag voor jonge mensen als werk- maar ook als woonstad steeds interessanter wordt. Inmiddels komt een trek van jonge mensen vanuit het dure Amsterdam naar Den Haag en Rotterdam op gang. De goede treinverbindingen maken de reistijd zeer overzichtelijk.

Goede (opkomende) wijken in Den Haag zijn de Vogelwijk, Bomen- en Bloemenbuurt, Vruchtenbuurt, Duinoord, Statenkwartier, de Archipelbuurt, Regentessekwartier, Bezuidenhout en het centrum. De opkomende buurten liggen met name boven de Stationsbuurt, Schilderswijk en Transvaalbuurt.

Den Haag begint net als Amsterdam op de aantrekkelijke locaties al duur te worden. Interessant is om te onderzoeken of er in Den Haag een woonvorm denkbaar is à la Amsterdam, waarbij starters/studenten samenwonen en waarbij iedereen een eigen kamer heeft met gemeenschappelijke voorzieningen: het oude studentenhuis.