Huizenprijzen 20% gestegen sinds crisis!

De huizenprijzen in oktober zijn sinds het diepterecord in 2013 gemiddeld met 20% gestegen. Gemiddeld werd er in oktober dit jaar € 247.700 voor een bestaande koopwoning betaald. Dit is 2,3% lager dan een maand eerder, maar 4,3% hoger dan in oktober 2015. De huizenprijzen zijn nog maar 5% verwijderd van het hoogterecord in 2008. In de provincies Noord-Holland en Zeeland stegen de huizenprijzen het meest. Noord-Holland is de enige provincie waar gemiddeld meer dan € 300.000 voor een huis betaald wordt.

Huizenprijzen in Amsterdam

De verschillen in de stijging van huizenprijzen in Nederland zijn groot. Zo is de stijging van de huizenprijzen in de Randstad veel hoger dan in de rest van Nederland. Amsterdam zorgt voor bijna een kwart van de stijging in het 2e kwartaal van 2016 (4,4%). De prijs per vierkante meter ligt in Amsterdam (€ 3.908) vele malen hoger dan in de rest van Nederland (€ 2.100).

Sinds 2016 zijn de prijzen van Amsterdamse woningen zo hard gestegen dat er sprake is van oververhitting. De gemiddelde verkooptijd bedraagt nog maar 26 dagen en in het 2e kwartaal van 2016 stonden er nog maar 1852 huizen te koop in Amsterdam. In het 2e kwartaal van 2015 stonden er nog 4485 woningen te koop.

In 2016 is er schaarste ontstaan op de huizenmarkt in Amsterdam. Mede hierdoor heeft Amsterdam het krapste woningaanbod van Nederland. De top-7 bestaat uit allemaal Amsterdamse wijken. In de wijk Bos en Lommer in Amsterdam is het aanbod 1,4 woningen per potentiële koper. Als je dit vergelijkt met het hoogste aanbod in Nederland, namelijk Anna Paulowna waar potentiële kopers gemiddeld uit 187,6 woningen kan kiezen, is dit verschil erg groot.

Door de schaarste van woningen stijgt het aantal woningen dat verkocht wordt boven de vraagprijs. In het 1e kwartaal van 2016 betaalde 48% van de kopers een bedrag boven de vraagprijs. In bijna alle wijken is de schaarste toegenomen. In West, Oost, Zuid en Centrum ligt het aantal biedingen boven de vraagprijs tussen de 50% en 65%. Gemiddeld betalen kopers een opslag van 6,2% in het 1e kwartaal van 2016. Het enige stadsdeel waar deze cijfers een stuk lager zijn is Zuidoost. Hier wordt rond de 12% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In Amsterdam Noord zijn de huizenprijzen nog relatief laag als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld het centrum. Echter kan hier wel eens snel verandering in komen door de aanleg van de Noord-Zuid lijn. Hierdoor is het centrum van Amsterdam veel beter bereikbaar vanuit Amsterdam Noord. Wat dit met de huizenprijzen zal gaan doen is afwachten.

Starters die de huizenprijzen niet kunnen betalen wijken uit naar de randen van de stad. Ook in de wijken aan de rand stijgt het aantal biedingen boven de vraagprijs. Met de komst van de nieuwe metrolijn zal de populariteit van deze wijken stijgen.

Bent u van plan uw woning te verkopen? Dan is de C111-methode een interessante optie. Wij kunnen u binnen een week een goed bod doen, zonder voorbehoud van financiering. U heeft niet alleen snel zekerheid, maar ook snel de koopsom op uw rekening.

Amsterdam is populair

Een van de redenen waarom de prijzen in Amsterdam zo hoog zijn is simpelweg omdat Amsterdam populair is. Amsterdam is populair bij toeristen; in 2015 kwamen er 17 miljoen bezoekers, waarvan de meeste uit het buitenland. Daarnaast is Amsterdam interessant voor internationale bedrijven. Mede hierdoor ligt het aantal expats tussen de 50.000 en 100.000. De hoofdstad is door het grote aanbod van cafés, restaurants en de aanwezigheid van twee universiteiten en meerdere hogescholen aantrekkelijk voor studenten. De studenten blijven vaak na hun afstuderen in de stad wonen en werken. Amsterdam wordt door Atlas al jaren uitgeroepen tot meest aantrekkelijke stad om in te wonen.

Door de populariteit van Amsterdam is het lastig om met een beperkt budget een woning te kopen. Het is echter niet onmogelijk. Voordat je op zoek gaat naar een woning klop je aan bij de beste makelaar van Amsterdam.

Huizenprijzen Amsterdam over het hoogtepunt heen

Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars Ger Jaarsma zijn de huizenprijzen in Amsterdam alweer over het hoogtepunt heen. Dit komt omdat er enkele maatregelen die in 2017 van kracht gaan ervoor zullen gaan zorgen dat de prijsstijging afvlakt. Hij doelt hiermee op de nieuwe regel dat hypotheken niet hoger mogen zijn dan 101% van de woningwaarde, eerst was dit nog 102%. Hierdoor moeten kopers vanaf 1 januari meer eigen geld inbrengen om de bijkomende kosten te betalen. Door deze maatregel verwacht Jaarsma een afvlakking van de woningprijzen in Amsterdam.

Huizenprijzen Amsterdam flink gestegen