Bij het beheren van panden komt heel wat kijken. Hierbij kun je denken de administratie en de financiën maar ook aan het onderhoud van de panden. Daarnaast moet je als beheerder natuurlijk ook het commerciële belang van de eigenaar behartigen. Je opzoek naar de juiste huurders en je wilt de juiste huurprijs vangen. Ook het op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de markt is belangrijk, helemaal op dit moment waarbij de huizenprijzen enorm stijgen in onder andere Amsterdam en Rotterdam.

Eén van de punten die belangrijk is bij het beheren van panden is de administratie en de financiën. Het bijhouden van de administratie is erg belangrijk, op deze manier is er een duidelijk overzicht van de inkomsten en uitgaven. Dit overzicht zorgt ervoor dat eventuele problemen zoals achterstallige betalingen snel aan licht komen en dus ook snel opgelost kunnen worden.

Ten tweede zijn afspraken over onderhoud aan het pand een belangrijk punt voor de beheerder. Het is daarom belangrijk om een goed onderhoudsplan te hebben voor de verschillende panden. Het doen van een goede begininspectie is de basis van een goed plan. Daarnaast moeten er ook tussentijdse controles plaats vinden. Ook het verhelpen van storingen en klachten moet vastgelegd worden in het onderhoudsplan. Hiervoor moet namelijk wel budget beschikbaar zijn. Een goed en duidelijk onderhoudsplan is daarom ook essentieel en kan een hoop problemen tussen de huurder en de verhuurder voorkomen. Daarnaast is het belangrijk op met de huurder goed af te spreken wie er verantwoordelijk is voor bepaalde kosten. Over het algemeen is de huurder verantwoordelijk voor de kleine reparaties en is de verhuurder verantwoordelijk voor de grotere reparaties.

Tot slot is het is het belangrijk om commercieel ingesteld te zijn. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het terugverdienen van je investering die gedaan is. Het vinden van de juiste huurders en het vaststellen van de juiste huurprijs is heel belangrijk. Vooral het vaststellen van de huurprijs kan lastig zijn omdat de markt veranderd. Daarnaast moet er ook gelet worden op de regelgeving die veranderd. Zo is het vanaf is het vanaf 1 januari 2017 verplicht dat VvE’s minimaal 0.5% van de herbouwwaarde van het gebouw in een reservefonds moeten hebben. Sinds 2008 was het al verplicht om een reservefonds te hebben voor eventueel groot onderhoud maar toen was nog niet vastgelegd hoeveel dat moest zijn.

Voor de VvE als vereniging betekend dit dat waarschijnlijk de maandelijkse bijdrage verhoogd zal moeten worden. Om deze verhogingen niet te hoog te laten worden is het erg zinvol om een goed onderhoudsplan te maken en op basis hiervan te kijken wat een reëel bedrag is voor het reservefonds.

C111 heeft veel ervaring met het beheren van panden. Door te werken met een professioneel beheersysteem worden er geen zaken over het hoofd gezien. Het persoonlijke contact met huurders houdt iedereen tevreden en zorgt uiteindelijk voor een goed rendement. Wij kunnen dan ook zorgen dat het beheer van uw vastgoed goed geregeld is en nemen zo werk uit handen.

Vastgoedbeheer Amsterdam, Vastgoedbeheer Rotterdam